Blog

What Does ‘Clean’ Beauty Really Mean?

Τι σημαίνει πραγματικά «καθαρή» ομορφιά; Είναι μια ερώτηση που ακούγεται όλο και περισσότερο στον κόσμο των καλλυντικών και της περιποίησης του δέρματος και αποτελεί ένδειξη της απαίτησης να μάθουμε περισσότερα για το τι βάζουμε στο δέρμα μας. Στο συγκεκριμένο άρθρο θα προσπαθήσουμε να ρίξουμε λίγο φως στο τι σημαίνει στην πραγματικότητα «clean» και αν τελικά είναι πραγματικά καλύτερο για εμάς;

Είναι γνωστό – και έχει αναλυθεί σε προηγούμενο άρθρο μου – ότι υπάρχει μια αυξανόμενη ευαισθητοποίηση σχετικά με τις χημικές ουσίες που βάζουμε στο δέρμα μας στο όνομα της ομορφιάς, και ως εκ τούτου, έχει δημιουργηθεί μια τάση, οι μάρκες καλλυντικών να “ενθαρρύνονται” να «καθαρίσουν» τις πρακτικές τους και να εισάγουν πιο φυσικές διεργασίες παραγωγής.

Δεν έχει να κάνει με το αν είναι καλό ή κακό, έχει να κάνει με το να είσαι διαφανής

Ορισμένες μάρκες λαμβάνουν υπόψη μόνο τα συστατικά όταν αξιολογούν εάν ένα προϊόν είναι “καθαρό” ή όχι, άλλοι εξετάζουν πρόσθετους παράγοντες όπως το αν είναι cruelty-free κα. Το κλειδί σε αυτήν την υπόθεση είναι να ακολουθείται μια ολιστική προσέγγιση κατά την αξιολόγηση κάθε προϊόντος, καθώς συμφωνούμε όλοι ότι η καθαρή ομορφιά πρέπει να είναι «καθαρή» από την αρχή μέχρι το τέλος».

Στη δερματολογία χρησιμοποιούμε κυρίως τον όρο “clean beauty” για προϊόντα που είναι απαλλαγμένα από μη χρήσιμα συστατικά – με τη δυνατότητα να προκαλέσουν βλάβη αντί να αποφέρουν όφελος. Σε βαθύτερο επίπεδο, οι δερματολόγοι (αλλά ιδανικά και οι καταναλωτές) εξετάζουν τον ευρύτερο αντίκτυπο ενός προϊόντος στην κοινωνία και το περιβάλλον. (συμπεριλαμβάνονται περιπτώσεις που δοκιμάζονται σε ζώα με σκληρό, ανεξέλεγκτο τρόπο, που παράγονται σε χώρες με ελάχιστα ή καθόλου εργασιακά δικαιώματα, σε υπερβολικές μη ανακυκλώσιμες συσκευασίες ή προϊόντα που περιέχουν μη βιοαποδομήσιμα μικροσφαιρίδια).

Is Clean Beauty all-natural? It’s complicated!

Η απάντηση σε αυτό το ερώτημα είναι ξεκάθαρα ναι. Ουσιαστικά, clean beauty σημαίνει προϊόντα που δεν περιέχουν αμφιλεγόμενα ή επιβλαβή συστατικά, διασφαλίζοντας ότι η περιποίηση της επιδερμίδας και τα καλλυντικά σας είναι λιγότερο πιθανό να ερεθίσουν το δέρμα σας ή να θέτουν σε πιθανούς κινδύνους την υγεία.

Το ότι ένα προϊόν είναι προς πώληση δεν σημαίνει ότι είναι ασφαλές για όλους. Πολλοί άνθρωποι έχουν αλλεργίες, ευαισθησίες και ορμονικά προβλήματα. Η επιλογή καθαρών προϊόντων υποστηρίζει την υγεία και την ευεξία.

Είναι λογικό ότι η αποφυγή πολλών “μη καθαρών” προϊόντων είναι καλή όχι μόνο για το δέρμα μας, αλλά και για το περιβάλλον. Κάθε φορά που πλένουμε τους εαυτούς μας, αυτά τα προϊόντα περνούν από την αποχέτευση και εισέρχονται στις υδάτινες οδούς μας.

Ναι στην γνώση, όχι στη δαιμονοποίηση!

Δεν πρέπει να εξετάζουμε την ομορφιά σαν μια μάχη “φυσικού έναντι συνθετικού”, αλλά από την οπτική ότι υπάρχουν καλά, ασφαλή, αποτελεσματικά συστατικά και υπάρχουν κακά, επιβλαβή και μη ασφαλή συστατικά. Σε πολλά αξιόλογα προϊόντα χρησιμοποιούνται συστατικά που έχουν δημιουργηθεί σε εργαστήριο, όπως βιταμίνες και πεπτίδια, αλλά αυτά αναγνωρίζονται και αφομοιώνονται από το δέρμα. Δεν χρειάζεται να δαιμονοποιούνται όλα τα συνθετικά. Καθώς μεγαλώνουμε το δέρμα μας απαιτεί επιπλέον θρεπτικά συστατικά που το σώμα μας δεν παράγει πλέον τόσο αποτελεσματικά. Η ενίσχυση της περιποίησης του δέρματος με βασικά φυτικά απαραίτητα λιπαρά οξέα, αντιοξειδωτικά και βιταμίνες είναι κυριολεκτικά τροφή για το δέρμα.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *